26 Ocak 2011 Çarşamba

Türkiye Kupasi Finali Stadyumlari ve Saracoglu



Bu sene Türkiye Kupasi Finali Kayseri Kadir Has Stadyumunda oynanacak. Elbette ki bu muhtesem stad bu finali hakediyor. Benim sahsi kanaatimde Türkiye Kupasi Final maclarinin istanbul disindaki sehirlerde oynatilmasi ve bu sehirlerdeki futbolseverlerin bu finali seyretmelerinin saglanmasi yönünde.

Ancak ülkemizdeki stadlarin durumunu gözönüne aldigimizda böyle bir Finale ev sahipligi yapabilecek stad sayisi yok denecek kadar az. Tabi ki bu durum Futbol Federasyonun ve Devletin ayibi. Yillardir Ülkemizde Avrupa standartlarina uygun modern bir stad yapilamamasi yapilan tek stadin ise görmezlikten gelinmesi sonucu yillardir Türkiye Kupasi Finalleri maalesef belli stadlarda oynanilabiliyor.


Türkiyede Türkiye Kupasi Finalleri 1999-2000 sezonundan beri tek mac üzerinden oynaniliyor. Daha önceki statü Finale kalan takimlarin sahasinda oynanilan iki macin sonucuna göre kupa sahibini buluyordu. 1999 yilindandan bu güne kadar finaller federasyonun belirledigi bir stadda tek mac üzerinden oynaniliyor.

1999-2000 sezonunda ilk kez oynanilan tek macli final karsilasmasinda Antalyaspor ile Galatasaray Diyarbakir Atatürk Stadinda karsilasmislar rakibini 5-3 yenen Galatasaray kupanin sahibi olmus.

Daha sonra Final karsilasmalari sirasiyla ;

2000-01 Fenerbahce -G.Birligi Kayseri Atatürk Stadi,
2001-02 Kocaelispor- Besiktas Bursa Atatürk Stadi,
2002-03 G.Birligi-Trabzonspor Antalya Atatürk Stadi,
2003-04 Trabzonspor- G.Birligi Atatürk Olimpiyat Stadi,
2004-05 Galatasaray- Fenerbahce Atatürk Olimpiyat Stadi,
2005-06 Fenerbahce -Besiktas Izmir Atatürk Stadi,
2006-07 K.Erciyes-Besiktas Izmir Atatürk Stadi,
2007-08 G.Birligi-Kayserispor Bursa Atatürk Stadi
2008-09 Besiktas Fenerbahce Izmir Atatürk stadi,
2009-10 Trabzonspor Fenerbahce Sanliurfa Gap Arena,

yukardaki listede de görüldügü gibi Türkiye Kupasi Finalleri belli basli birkac stadda oynatilmis. Yani final maclari ülke genelinde dagitilmamis. Belli sehirlerde belli stadyumlarda oynatilmis. Eger Atatürk Olimpiyat Stadyumu da yapilmamis olsa idi Istanbulda hic final maci yapilmayacakti. Baskent Ankara da bile son on yilda hic final maci oynatilmamis. Buna karsilik son on yilda Genclerbirligi kez final oynamis.




Son on yildaki final maclarinin oynanildigi stadlara bakildiginda Atatürk Olimpiyat ve Gap Arena disinda ki stadyumlarin diger illerde bulunan stadlardan bir farki olmadigini görebilirsiniz. Atatürk Olimpiyat Stadi faaliyete gectikten sonra iki yil
üst üste final bu stadda oynatilmis. Gap Arena da acildiktan sonra bu kupaya evsahipligi yapti. Iki yil önce acilan Kadir Has Stadyumu da bu sene Türkiye Kupasina evsahipligi yapacak.

Peki son on yildir Türkiyenin en modern ve Avrupa standartlarina uygun yapilmis olan ilk stadyumu olan Sükrü Saracoglu Stadyumuna neden bu güne kadar final maci verilmedi. Son Uefa Kupasi Finalinin oynandigi bu stad Türkiye Kupasi Finaline neden ev sahipligi yapamiyor. Yoksa Haluk Ulusoy Döneminden kalan cezasi devam mi ediyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder